Leven met angst – inleiding

Meer dan een jaar geleden, nog voor de Corona pandemie, stuurde ik vier voorstellen naar een technische IT conferentie als spreker. Eentje daarvan was “Leven met angst”. Gek genoeg voor een technische dag was dit mijn enigste voorstel dat aanvaard werd. De conferentie ging niet door wegens corona, maar bijna een jaar later kreeg ik de kans om mijn presentatie te geven via het platform “The Square”, een initiatief van Bank van Breda. Door de goeie reacties heb ik besloten naast de video – die voor leden te bekijken is via The Square – deze reeks blogposts te schrijven als referentie.

De artikels volgen de structuur van de talk, ik heb ze alleen in hapklare brokken verdeeld. Als je geen intro wil en snel aan de slag wil, kan je direct naar het vierde deel springen:

  • Inleiding. Wie ben ik en hoe ben ik er in Gods naam bij gekomen om zo’n presentatie te geven?
  • Soorten angst. Wat zijn de angsten waar we over praten en waar veel mensen mee te maken krijgen?
  • Wat is de oorzaak en het gevolg? Waar komt die angst vandaan en wat doet het met ons? Tip: It’s all in the mind…
  • Hoe pak ik dat aan? Dit is denkelijk wat je het meest interesseert als je deze blog posts leest en je al zo ver geraakt bent… Wat zijn de eenvoudige technieken die ik geleerd heb om met angsten om te gaan.

Ja, hoe ben ik er dus bij gekomen om die presentatie te geven ? Ik ben geen therapeut. Ik ben wel een ervaringsdeskundige. Ik was een angstig kind. Zoals zovelen onder jullie gaven mijn ouders me hun eigen angsten mee. Er wordt wel eens beweerd dat we ons leven lang bezig zijn met de programmatie door onze ouders ongedaan te maken… Ik was altijd bezig met technologie maar ook met hoe ik zelf beter kon functioneren, altijd een vorm van programmeren dus…

Ik denk dat één van de kerngedachten is om je leefwereld, je overtuigingen altijd wat uit te breiden, nieuwe ervaringen op te doen. Niet door grote sprongen, maar door je grenzen altijd een beetje te verleggen. Voor mij begon het met reizen voor mijn werk… In andere landen werken, collega’s ontmoeten. Soms “spannende” dingen doen zoals hals over kop een vliegtuig naar London nemen om een kritische PC in een fabriek te gaan herstellen. Ja we spreken over de late jaren ’80…. (van de 20ste eeuw voor zij die twijfelen).

Sport heeft veel voor mij betekent in dit verhaal. Ik ben – ook door mijn werk – beginnen lopen en heb ondertussen vier marathons gelopen. Niet dat ik een atletische uitblinker ben, meer op karakter. Maar het heeft me weer wat geleerd, weerbaarder gemaakt. Als je op een zondagmorgen in een vreemde stad wakker wordt en je weet dat je 42km gaat lopen geeft dat wel wat zenuwen of angst. En die moet je leren bedwingen. Ik beoefen ook al 30 jaar karate. Volgens mij het middel bij uitstek om te leren je grenzen te verleggen en je angsten te overwinnen! En een mooie manier om meer te leren over oosterse filosofie.

Ik ben in de jaren 90 ook gefascineerd geraakt door technieken als mind mapping en neuro-linguïstisch programmeren (NLP). Mind mapping en schematiseren is een apart verhaal. Toen ik bij Novell werkte geraakte ik door een management training nog meer verdiept in NLP en na een introductiecursus in Merchtem besloot ik om in London de practitioner’s opleiding te gaan volgen bij ITS en Ian McDermott. Ik weet dat het soms controversieel is en er veel – vooral Amerikaanse – “gurus” het misbruiken, maar ik heb er interessante technieken geleerd die ik nog altijd gebruik.

NLP is de studie van het brein (neuro-) en hoe je met taal (linguïstisch) en andere technieken kan “programmeren”. Een uitgebreide, niet echt positieve definitie vind je natuurlijk in Wikipedia. We komen er in het laatste deel over technieken om angst te beheersen op terug!

Als je een snel overzicht wil van mijn presentatie, kan je de mindmap downloaden op Biggerplate.

En als je meer wil weten, lees dan het volgende stuk over soorten angst.

,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.